19 Şubat 2011 Cumartesi

Şizoşems(Bir Şizofrenin Günlüğü -3)

Selam ŞEMS işte yine ben,geveze başbelan.Günümü anlatmadan önce gördüğüm bir rüyadan bahsedeceğim.Evimizin karşısında yapılmakta olan bir inşaat vardı.Çocuklar hemen yanımda oynuyorlardı.Bense balkondan onların bu neşeli halini izliyordum.Ama inşaata çok yakın oynamalarıda içten içte tedirgin ediyordu beni.Sonra diğer çocuklar birden kayboldular.Sadece küçük bir kız cocuğu kalmıştı.İnşaatın çevresini saran korumaları da ortadan kalkmıştı.Telaşla evden çıktım inşaatın önüne geldiğimde kimse yoktu.Derken bir ses geldi yardım edin diye.Küçük kız inşaatın kenarındaki bir yere tutunmuş düşmek üzereydi.Aşağıda ise temel inşaatı vardı.Çocuğun bir elini zar zor yakaladım diğer elini vermesini istedim ama bir türlü uzatmıyordu.Yüzünde bir tedirginlik vardı.Sanki düşecek olması umrunda değilde başka birşeyleri düşünüyor gibiydi.Neyse diğer elini de yakalayıp kurtardım.Böyle ilginç bir rüyaydı.Tabirine baktım(Rüyada birini kurtarmak;taktire şayan bir faaliyetten dolayı ödül veya övgü alacağınıza yorumlanır).Bakalım Allah hayırlara vesile eylesin(AMİN)

Uyku sersemliğini üzerimden atmak için yeni birşey keşfettim.Belki çoğu kişi biliyordur ama ben yeni öğrendim.Güzelce bir abdest alıp 4 rekat namaz kılıyorum.Bu hem beni kendime getiriyor hem de güne iyi başlamamı sağlıyor.Aslında bugün namazdan bahsetmek istiyorum sana.Ara sıra takip ettiğim,yer yer yorum yaptığım güzel bir site var orada okuduğum bir yazıyı yazacağım sana.

Namaz, hadîs-i şerîfte; "dinin direği" olarak vasfedilen bir ibâdettir. İbadet ise, yine Kur'ân-ı Kerîm'de belirtildiği üzere, "yaratılışımızın sebebi" dir. Namaz, Allâh'ı zikretme sırrının farklı derecelerdeki tecellî mekânı ve mü'minin mi'racıdır. Rûhî bakımdan binbir mânevî tecellî ve ziyâfetin makâmı olan bu ibâdete devam sayesinde, vücudumuzun da sayısız istifade ve nasibi vardır.

Göz merceklerinin kasılmadan görebildiği ve böylelikle rahatlayıp dinlendiği mesafe 1,5 metre civarındadır. Bu mesafe ise, namaz kılan kişinin secde yaptığı yere olan uzaklığıdır. Bilindiği gibi namazda secde yapılan yere bakılır ve böylelikle farkında olmadan göz mercekleri dinlendirilir. Günde 40 rekat hesabı ile bu dinlenme takrîben bir saat tutar ki, bu nimet, göz için bulunmaz bir sağlık reçetesidir.

Vücudun en zahmet çeken yerleri, eklemlerdir. Ve bütün eklemler, namaz içinde yıpranmışlıkları gidererek sağlıklarına kavuşurlar. Şunu da açıkça belirtmek gerekir ki, namaz dışında hiçbir hareket tarzı, vücuda bu ölçüde fayda sağlamaz. Ayrıca namazın bir ibâdet disiplini içinde devamlılığı, eklemlerdeki bu huzuru ömrün sonuna kadar götürür.

Kalbin çalışmasında ve hissî sistemlerle olan alâkasında, elektromanyetik eksenler, en ideal çizgilere gelir. Özellikle sağlıklı kişilerin günlük elektromanyetik tesirlerle, göğüs bölgelerinde hissettikleri huzursuzluklara, namaz kılanlarda hemen hemen hiç rastlanmamaktadır.

Namazın, psikolojimiz içinde pek çok faydası vardır:
Günde bir saat kadar da olsa, dünya telâşesinden kurtulur ve namazın penceresiyle nefes alırız. Namazlarımızı devam ettirmekle, her türlü aşırılık ve günahtan uzak kalır, ihtiras ve buna bağlı streslerden büyük ölçüde kurtuluruz.Namaz kılanlarda tevekkül duygusu, kendiliğinden gelişir. Böylece rûh hastalıklarında önemli bir rolü olan vesveseler (evhamlar) de giderilmiş olur.

Namaz, ahlâkî hayatımızı da tanzîm eder. Şöyle ki;
Namaz kılan insanlar, Cenâb-ı Hakk'ın huzûrunda her gün onlarca defa okuduğu, "Yalnız Sana kulluk eder ve yalnız Senden yardım dileriz." andını, şuur altında yavaş yavaş geliştirerek ahlâkî yapılarını tahlil ederler.

Namazın rûhâniyetinden mahrum bir şekilde, şeklen de olsa onu edâ etmeye çalışanlar, secdeye kapandıkları için gururlarını kırarlar. Bu ise çok hayâtî bir meseledir. Zira ahlâk açısından en tehlikeli hastalık "gurur"dur. Bütün kavgaların, nefretlerin temelinde, nefsin bu zâlim hastalığı yatar. Namazı bir ibâdet ciddiyeti içinde devam ettirenlerin gururları, secdeye her vardıklarında mânevî bir hikmetle törpülenir. Sırf bu açıdan bile namaz, ahlâka temel olan bir ibadettir.

Namaz, insanı kontrol eden titiz bir bekçidir. Îmânda ortaya çıkabilecek aşınmalar ve zaaf, namaz kılanlarda görülmez. Bu yüzden îmânın hastalıkları ve İslâmiyet'in temel yasakları olan riyâ ve yalan, karakter çizgimizde, yerini ihlas ve sadâkate bırakır. Böylelikle Efendimiz'in ifadesinde yerini alan, "Müslüman yalan söylemez." hükmü tecellî etmiş olur.

Namazın; insanın maddî veya rûhî yapısında ortaya çıkardığı tesirler, bu birkaç satırda sayamayacağımız kadar çoktur.

Fakat kesinlikle unutmamalıyız ki, buraya kadar saymış olduğumuz, maddî, bedenî ve rûhî faydalar; bizim ibadet yapış amacımız olamaz, olmamalıdır. İbâdetler, Allâh emrettiği için ve O'nun istediği şekilde yapılmalıdır. Yoksa, perhiz yapmak için oruç tutmak, vücudu dinlendirmek için abdest almak ve benzeri maksatlarla ibadetleri îfâ etmeye çalışmak, Allâh korusun, insanın âhireti açısından faydadan çok zarar meydana getirebilir.

Biz, Allâh emrettiği için abdest alırız, onun emri sebebiyle namaz kılar ve diğer ibadetlerimizi yerine getiririz. Sonsuz merhamet sahibi olan Allâh, ibadetlerine devam eden kullarına ne gibi faydalar lütfetmişse, bu emirlerini yerine getirdikçe zaten üzerimizde tecellî edecektir.

O halde bizleri sayısız rızıklarla perverde kılan Allâh Teâlâ'ya her an hamd ve şükr hâlinde olmalıyız. O'nun bizlere sunduğu bu nimetlerin kıymetinin idraki içerisinde, kulluk vazifemizi en güzel şekilde ifâ edebilmeyi Yüce Mevlâmız hepimize nasip etsin. Âmin! 

Söyleyecek başka bir söz bulamıyorum ŞEMS.Namaz aslında bize verilmiş bir lütuf.Halbuki eskiden ne kadar da zor gelirdi.Şimdi ne kadar da kolay olduğunu görüyorum.Çok şükür biz de bu lütfa erdik ve Allah'ın izniyle devamını getireceğiz.Ve bence yangında ilk kurtaracaklar arasında namaz.Kıymetini iyi bilmeli ve sürekli yüreğimizde taşımalıyız.

Ben ŞİZO sen ŞEMS.Sanırım ŞİZOŞEMSden bugünlük bu kadar bir sonraki güne görüşmek üzere hoşçakalın ALLAH'a emanet olun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder